آخرین تحولات اقتصادی جمهوری آذربایجان ( 17 الی 21 آبان ماه 1400)
عناوین :
الف – آخرین اخبار و تحولات اقتصادی – داخلی جمهوری آذربایجان
ب – آخرین تحولات همکاریهای دو جانبه جمهوری آذربایجان با جمهوری اسلامی ایران
ج- آخرین تحولات همکاریهای اقتصادی منطقه ای – بین المللی جمهوری آذربایجان
آخرین تحولات اقتصادی جمهوری آذربایجان
( 17 الی 21 آبان ماه 1400)
عناوین :
الف – آخرین اخبار و تحولات اقتصادی – داخلی جمهوری آذربایجان
ب – آخرین تحولات همکاریهای دو جانبه جمهوری آذربایجان با جمهوری اسلامی ایران
ج- آخرین تحولات همکاریهای اقتصادی منطقه ای – بین المللی جمهوری آذربایجان
================================
الف – آخرین اخبار و تحولات اقتصادی – داخلی جمهوری آذربایجان:
پیش بینی میشود رشد اقتصادی کشور در سال جاری از 5 درصد فراتر رود
خبرگزاری «آپا»: 19 آبان
میکائیل جباروف وزیر اقتصاد در جریان بررسی پیش نویس قانون «در مورد بودجه دولتی جمهوری آذربایجان برای سال 2022» در نشست کمیته پارلمانی سیاست اقتصادی، صنعت و کارآفرینی گفت: «بر اساس ارزیابی وزارت اقتصاد، پیشبینی میشود رشد اقتصادی امسال از 5 درصد فراتر رود. عواملی وجود دارد که رشد اقتصادی در بخش غیرنفتی را تسریع میکند. ارزش افزوده بخش غیرنفتی در 9 ماهه امسال افزایش یافت. در سال های اخیر دولت سیاستی را برای توسعه بخشهای صنعتی اجرا کرده است. در سال های اخیر سرمایه گذاریهای قابل توجهی در بخشهای صنعتی صورت گرفته است. تا امروز بیش از 510 سند تشویقی سرمایه گذاری در کشور صادر شده است. در مورد سرمایه گذاری دولتی، پیش نویس بودجه اولیه برای سال 2022 شامل بودجه قابل توجهی در این راستا است. در نتیجه ابتکار شخص رئیس جمهور، اعتبارات اختصاص یافته به این حوزه افزایش یافته است. این امر باعث افزایش حجم سرمایه گذاری میشود. در 10 ماهه امسال صادرات غیرنفتی افزایش داشته است. پیش بینی میشود سرمایه گذاری در کشور در سال 2022 نسبت به سال 2021 افزایش یابد. متوسط حقوق ماهانه در کشور در سال 2022 میلادی 807 منات پیش بینی میشود. نرخ رشد واقعی متوسط حقوق ماهانه 4.7 درصد پیش بینی شده است. اجرای استراتژی جدید تغییرات جدیدی را در اقتصاد کشور به دنبال خواهد داشت. 5 سال آینده یک دوره کلیدی برای ادغام مجدد مناطق آزاد شده در اقتصاد کشور است.»
قیمت اوراق قرضه سوکار به 1075 دلار رسید
خبرگزاری «رپورت»: 21 آبان
اوراق قرضه جدید شرکت دولتی نفت آذربایجان (SOCAR) که از دوم نوامبر فعالیت خود را از سر گرفت به ارزش اسمی 1000 دلار در بورس باکو به 1075 دلار افزایش یافت. بر اساس این گزارش، عملیات فروش با قیمت مذکور انجام شده است. لازم به ذکر است که در دوره 5 ساله گردش اولین اوراق قرضه سوکار، رقم مربوطه حداکثر 1050 دلار بوده است. دلیل اصلی چنین افزایشی در قیمت اوراق قرضه، تقاضای بالا و نقدینگی است. در عین حال، سودآور و قابل اعتماد بودن ابزار مالی عامل مهم دیگری است که منافع سرمایه گذاران را تامین میکند.اوراق قرضه جدید سوکار با بازده سالانه 4.5 درصد، پرداخت سود هر 3 ماه یکبار و برای یک دوره 5 ساله منتشر میشود در مراکز «آسان خدمت» و همچنین شرکت های سرمایه گذاری فعال در آذربایجان قابل تهیه است. تقاضا برای این اوراق 100 میلیون دلاری در زمان اشتراک از 380 میلیون دلار فراتر رفت. اولین پرداخت سود اوراق قرضه سوکار، محبوب ترین اوراق بهادار شرکتی در بازارهای سرمایه آذربایجان، در تاریخ 1 فوریه 2022 انجام میشود. اوراق قرضه جدید SOCAR که تا سال 2026 اجرا میشود، در مجموع 22.5 میلیون دلار در ازای دارندگان آن به ارمغان می آورد.
روند آماده سازی پروژه ساخت کریدور زنگه زور چگونه پیش می رود؟ - بیانیه میکائیل جباروف
پرتال خبری «ملی.آذ»: 21 آبان
میکائیل جباروف وزیر اقتصاد امروز در نشست اقتصادی شورای همکاری کشورهای ترک زبان (شورای ترک) در ترکیه گفت: «آذربایجان فعالانه با سایر کشورهای ترک در توسعه بخش حمل و نقل، مبادلات تجاری و همچنین فرصت های لجستیکی همکاری میکند. کشورهای ما دارای یک بستر تجاری و اقتصادی هستند که در خدمت تسریع توسعه روابط است. در این راستا میتوان به بنیاد کشورهای ترک زبان اشاره کرد. توسعه روابط اقتصادی در دوران همه گیری یکی از مهمترین زمینههای همکاری است. اقتصاد آذربایجان در 9 ماهه نخست امسال 4.8 درصد، بخش غیرنفتی 6.2 درصد، گردش مالی 24 درصد و صادرات 32 درصد رشد داشته است. بیشترین حجم مبادلات تجاری کشورمان با کشورهای ترک زبان است. در طول مبارزه آزادانه ما برای آزادی سرزمینهایمان، همه کشورهای ترک زبان از جمله ترکیه برادر از ما حمایت کردند. می خواهم تأکید کنم که احیای فعال شهرها و روستاها در قره باغ ادامه دارد. همچنین روند آماده سازی پروژه ساخت کریدور زنگه زور که آذربایجان و نخجوان را از طریق جاده به یکدیگر متصل میکند، تسریع شده است.
حجم اقتصاد آذربایجان در سال آینده از سطح سال 2019 فراتر خواهد رفت
خبرگزاری «آپا»: 21 آبان
بر اساس آخرین پیشبینیهایS&P Global Ratings ، اقتصاد آذربایجان در سال جاری به صورت واقعی ۴ درصد و در سال ۲۰۲۲ رشد ۲ درصدی خواهد داشت. این آژانس میانگین نرخ رشد اقتصادی 1.7 درصدی را در سالهای 2022-2024 پیشبینی میکند.
بر اساس گزارش S&P درباره قفقاز و آسیای مرکزی، انتظار میرود حجم تولید ناخالص داخلی آذربایجان در سال 2022 از سال 2019 فراتر رود و در صورت مطلوبتر شدن قیمت نفت، این امکان وجود دارد که این اتفاق زودتر رخ دهد. بر اساس گزارش این آژانس، احیای صادرات جهانی نفت تا پایان امسال و در آذربایجان و قزاقستان در سال آینده ادامه خواهد داشت. روند بازیابی به کشورهای اوپک و اوپک پلاس این امکان را می دهد که تولید روزانه نفت خود را در ماه سپتامبر به 5.8 میلیون بشکه در روز افزایش دهند. علاوه بر این، تقاضای فزاینده برای گاز طبیعی تأثیر مثبتی بر تراز تجاری و رشد سرمایه گذاری آذربایجان که گاز به اروپا صادر میکند، خواهد داشت. S&Pخاطر نشان میکند که تراز خارجی قوی آذربایجان، همراه با ذخایر ارزی بالای این کشور، مبنای رتبه اعتباری آن (BB +، Stable، B است و با این شاخصها در سال های 2022-2024 ثابت خواهد ماند. لازم به ذکر است که بر اساس پیش بینیهای وزارت اقتصاد آذربایجان از تولید ناخالص داخلی واقعی، بر اساس پیش بینیهای کلان اقتصادی بر اساس میانگین قیمت 50 دلار در هر بشکه، تولید ناخالص داخلی واقعی آذربایجان در سال جاری 5.1 درصد افزایش می یابد. برای سال 2022، رشد تولید ناخالص داخلی واقعی 3.9 درصد پیش بینی شده است. گفتنی است در سال 2020، تولید ناخالص داخلی واقعی در کشور 4.3 درصد کاهش یافت. در سال 2019، تولید ناخالص داخلی اسمی آذربایجان 81.681 میلیارد منات بوده است، در حالی که نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی 2.2 درصد بوده است.
اسکناس جدید 500 مناتی در آذربایجان منتشر شد
خبرگزاری «آپا»: 18 آبان ماه
در بانک مرکزی جمهوری آذربایجان مراسم رونمایی از اسکناس های یادبود منتشر شده به مناسبت سالگرد پیروزی تاریخی ارتش این کشور در ماه نوامبر سال 2020 میلادی در جنگ 44 روزه به رهبری "الهام علی یف" فرمانده کل نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری «آپا» به نقل از بانک مرکزی جمهوری آذربایجان، "المان رستم اف" رئیس بانک مرکزی در این مراسم اعلام کرد: «جنگ 44 روزه ارتش آذربایجان با پیروزی کشورمان به پایان رسید. پیروزی ما در جنگ بزرگ میهنی به عنوان درخشان ترین صفحه تاریخ ملی ما به یادگار ماند. اراده شکست ناپذیر مردم آذربایجان، شجاعت عظیم ارتش ملی ما و "مشت آهنین" آزادی سرزمینهایی که تقریباً سی سال توسط فاشیست های ارمنی اشغال و غارت شده بود، را تامین کرد. این پیروزی که توسط "حیدر علی اف" رهبر فقید جمهوری آذربایجان پایه گذاری شد، مبتنی بر سیاست موفق داخلی و خارجی "الهام علی یف" رییس جمهور آذربایجان در راستای تقویت دولت و ارتش، کار خستگی ناپذیر مردم بزرگ ما و قهرمانی سرباز آذربایجان است».
این پول هیچ اهمیت اقتصادی ندارد – ولی ...
پرتال خبری «قاینار.اینفو»: 19 آبان
اکرم حسن اف کارشناس اقتصادی گفت: «این پول هیچ اهمیت اقتصادی ندارد. تعداد اسکناسها محدود است. اسکناسهای 500 مناتی، اسکناسهای چاپ شده خیلی متراکم نیستند. میتوان از آن استفاده کرد، اما من فکر نمیکنم کسانی که آن را دریافت میکنند شروع به استفاده از آن به عنوان پول کنند. ممکن است کسانی آن را بدست می آورند و در خانه نگه می دارند. همانطور که از نام آن پیداست، یک اسکناس یادبود است. اما میتوان از آن به عنوان پول نیز استفاده کرد. این بدان معنا نیست که اسکناس 500 مناتی در آذربایجان منتشر شده است. پیروزی ما در جنگ دوم قره باغ در اسکناس های یادبود نیز منعکس شد. این یک قدم بسیار خوب است. ما باید تاریخ خود را بر روی اسکناس های یادبود منعکس کنیم. تاکنون اسکناس های یادبود دیگری نیز منتشر شده است.»
وزیر اقتصاد: چالش اصلی به صفر رساندن وابستگی کشور به نفت است
خبرگزاری «آپا»: 19 آبان
میکائیل جباروف وزیر اقتصاد در جریان بررسی پیش نویس قانون «در مورد بودجه دولتی جمهوری آذربایجان برای سال 2022» در نشست کمیته پارلمانی سیاست اقتصادی، صنعت و کارآفرینی گفت: «در نتیجه شفافیت در پرداختهای بیمه اجتماعی و فعالیت های وزارت کار و حمایت اجتماعی، وابستگی صندوق دولتی حمایت اجتماعی به بودجه به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. سند راهبرد اجتماعی برای سالهای 2022-2026 تهیه و ارائه شده است. چالش اصلی کاهش وابستگی کشور به نفت تا حد صفر است. برای این منظور، ایجاد فضای مناسب در اقتصاد برنامه ریزی شده است. بحث و تبادل نظر در سال جاری در کارگروههایی که به ریاست نخست وزیر تاسیس شده است، با حضور کارشناسان عالی رتبه داخلی و بین المللی برگزار شد. برای این منظور اهداف راهبردی در تمامیبخشهای اقتصاد کشور شناسایی و برنامه ای برای دستیابی به این اهداف تدوین شده است. میزان بودجه مورد نیاز برای تامین مالی این استراتژی حدود 20 میلیارد منات است. بودجه سال آینده اولین بودجه سال راهبردی جدید است.
نماینده مجلس مخالف اعمال 18 درصد مالیات بر ارزش افزوده برای مایحتاج روزانه است
خبرگزاری «آپا»: 19 آبان
واحد احمداف نماینده پارلمان در جریان بررسی پیش نویس قانون «در مورد بودجه دولتی جمهوری آذربایجان برای سال 2022» در نشست کمیته پارلمانی سیاست اقتصادی، صنعت و کارآفرینی گفت: «نگران کننده ترین مسئله برای مردم افزایش قیمت هاست. حقوق و مستمریها را هر چقدر هم افزایش دهیم نمیتوانیم جوابگوی افزایش قیمت ها باشیم. ما باید در سیاست قیمت گذاری به مسائل خاصی بپردازیم. از طرفی ما برای همه محصولات 18 درصد مالیات بر ارزش افزوده اعمال میکنیم. چرا باید 18 درصد مالیات بر ارزش افزوده برای مایحتاج روزانه اعمال کنیم؟ در این خصوص تجربه بین المللی وجود دارد. ما چندین بار این موضوع را مطرح کرده ایم. لطفا به این موضوع توجه کنید.
پنج اولویت برای توسعه اقتصادی-اجتماعی آذربایجان برای سال های 2022-2025 معرفی شده است
خبرگزاری «ترند»: 18 آبان
پنج اولویت برای توسعه اقتصادی-اجتماعی آذربایجان برای سال های 2022-2025 در طرح بودجه دولتی برای سال 2022 آمده است. از جمله اولویت ها، اقتصاد پایدار با رقابت پذیری فزاینده و جامعه ای پویا و فراگیر مبتنی بر عدالت اجتماعی است. در عین حال، سرمایه انسانی رقابتی و فضایی از نوآوریهای مدرن، جامعه خلاق و نوآور که الزامات قرن بیست و یکم را برآورده میکند، سبک زندگی سالم شهروندان، و همچنین بازگشت بزرگ به سرزمینهای آزاد شده، ادغام مجدد در فعالیت های اقتصادی به عنوان اولویت های 2022-2025 شناسایی شده است.
محیط زیست پاک و توسعه «سبز» از اولویت های اصلی است. خاطرنشان شد که با اجرای این اولویت ها، آذربایجان با موفقیت روابط بین جامعه، کسب و کار و دولت را برای توسعه پایدار و سریع خود تقویت خواهد کرد.
«روند خطرناکی در آذربایجان در حال وقوع است» - به موازات حقوق و مستمری شاهد افزایش قیمت ها هستیم
پرتال خبری «آذپلیتیکا.اینفو»: 18 آبان
قیمت ها در آذربایجان مدام در حال افزایش است. افزایش قیمت سوخت خودروها و به دنبال آن افزایش خدمات هم اکنون به بازار مواد غذایی سرایت کرده است. دولت همچنین تصمیم به افزایش عوارض دولتی گرفته است. بسیاری از کارشناسان افزایش قیمت ها در همه جهات را ناشی از همه گیری و فرآیندهای اقتصادی جهانی می دانند. برخی کارشناسان میگویند که افزایش قیمت ها منجر به تورم شدید و حتی کاهش ارزش ارز ملی خواهد شد.
در این خصوص گفتگویی با ناطق جعفرلی کارشناس اقتصادی داشته ایم:
پس از افزایش قیمت برق، گاز طبیعی و سوخت، افزایش قیمت مواد غذایی و خدمات و همچنین افزایش قیمت عوارض دولتی وجود دارد. برخی کارشناسان افزایش قیمت ها را ناشی از فرآیندهای اقتصادی طبیعی و جهانی می دانند و از سال 1970 تاکنون چنین افزایش قیمتی در دنیا مشاهده نشده است. توضیح شما برای افزایش قیمت ها چیست؟
در واقع، شاخص غذا در جهان طی 1.5 سال گذشته بیش از 10 درصد افزایش یافته است که بالاترین افزایش در 40 سال گذشته است. این امر ناگزیر آذربایجان را تحت تأثیر قرار می دهد، زیرا ما کشوری وابسته به بسیاری از زمینهها - مواد غذایی و بیشتر محصولات غیرخوراکی هستیم. متاسفانه در بسیاری از موارد وابستگی ما به واردات و افزایش قیمت محصولات وارداتی باعث افزایش قیمت در بازار داخلی میشود. یعنی یک دلیل عینی است، ناشی از فرآیندهایی است که در دنیا جریان دارد. اما متاسفانه مسائلی برخاسته از ویژگیهای خاص آذربایجان وجود دارد که نقش بسزایی در افزایش قیمت ها دارد. بعنوان مثال محیط غیر رقابتی موجود در آذربایجان. ما سال هاست که فضای غیررقابتی داریم. این دلیل اصلی است. دوم، هژمونی هلدینگ های بزرگ در واردات همچنان ادامه دارد. بازیکنان بیشتر و رقابت بیشتری در خرده فروشی وجود دارد. ولی هنوز هژمونی گروهی از هلدینگ ها و شرکت های بزرگ در عمده فروشی وجود دارد که نقش مهمی در دیکته کردن قیمت ها و در فضای غیررقابتی ایفا میکند.
سوم اینکه به نظر من سیاست مالیاتی و گمرکی آذربایجان درست تنظیم نشده است. به عنوان مثال، برای محصولات خوراکی که در آذربایجان تولید نمیشود، عوارض گمرکی محصولات اجتماعی - دارو، غذای کودک و سایر کالاها نباید تا حد امکان محاسبه شود. تا جایی که من می دانم این محصولات همچنان حداکثر 15 درصد محاسبه میشوند. این درست نیست. علاوه بر این، بار مالیاتی بالایی داریم. باید اقداماتی برای کاهش بار مالیاتی انجام شود.
تداوم مشکلات انحصارگری، فضای غیررقابتی، کسب و کار مسئولان و مقامات دولتی، همه اینها عوامل جانبی هستند که بر افزایش قیمت ها در آذربایجان تأثیر میگذارند. به عبارت دیگر افزایش قیمت ها هم متاثر از فرآیندهایی است که در دنیا رخ می دهد و هم مشکلاتی از داخل کشور وجود دارد.
به موازات افزایش قیمت ها تصمیماتی برای افزایش انواع مزایا، حقوق و مستمریها اتخاذ شده است. افزایش دستمزدها تا چه اندازه تعادل ایجاد میکند؟
گفته میشود در بهترین حالت بین 20 تا 40 درصد شاخص سازی وجود خواهد داشت. حدود 20 درصد حداقل دستمزد است. یعنی حداقل دستمزد از 250 منات به 300 منات افزایش یافت. در حال حاضر افزایش مشابهی در سایر زمینهها پیش بینی میشود. البته این افزایش یک اتفاق مثبت است و باید از آن استقبال کرد. اما یک موضوع مهم در اینجا وجود دارد. اگر دستمزد، مستمری یا مزایا افزایش یابد و عرضه در بازار موازی افزایش پیدا نکند، یعنی کالاها یا مواد غذایی فراوانی وجود نداشته باشد، روند تورم را تسریع میکند. این یک مشکل جدی است و به نظر من اگر دستمزدها و حقوق بازنشستگان در دوره فعلی افزایش پیدا کند، میتواند عاملی برای افزایش قیمت ها شود.
آیا سازوکارهای اجرایی واقعی در دست دولت برای جلوگیری موثر از افزایش مصنوعی قیمت ها وجود دارد؟
دولت مکانیسم های اقتصادی کافی دارد که میتواند از افزایش مصنوعی قیمت ها جلوگیری کند. اینها مالیات و عوارض گمرکی هستند. دولت به عنوان یک نهاد نظارتی میتواند با استفاده از مالیات و عوارض گمرکی قیمت های بازار را تنظیم کند. در نتیجه میتوان از افزایش قیمت ها جلوگیری کرد. من فکر میکنم که با مکانیسم کنترل نمیتوان به چیزی دست یافت. برعکس، هنگامیکه چنین مداخلاتی رخ می دهد، قیمت های بازار سریعتر افزایش می یابد.
فرآوردههای نفتی، برق، مواد غذایی، عوارض دولتی، قیمت حمل و نقل افزایش یافته است. آیا این روند با منطق اقتصادی میتواند در نهایت منجر به کاهش ارزش پول شود؟
بحث کاهش ارزش این است که نرخ ارز را دولت تعیین میکند. یعنی بانک مرکزی این فرآیند را به صورت اداری تعیین میکند. این ربطی به فرآیندهای در حال وقوع در بازار و وضعیت بورس های جهان ندارد. زیرا در کشور ما ابزار تعیین نرخ ارز وجود ندارد. اما ما فرآیند خطرناکی به اندازه کاهش ارزش ارز ملی داریم. این کاهش قدرت خرید منات است. این حداقل به اندازه کاهش ارزش ارز ملی خطرناک است. متأسفانه دولت و بانک مرکزی تمرکز خود را بر عدم کاهش ارزش و ثابت نگه داشتن منات گذاشته اند، اما به دلیل کاهش سریع قدرت خرید منات، هیچ اقدام مناسبی انجام نشده است. فعلا تهدید جدی برای نرخ ارز منات وجود ندارد. زیرا هر چه نفت در بازار جهانی گرانتر باشد، منات ارزش خود را حفظ خواهد کرد. یعنی من انتظار فرآیندهایی را ندارم که مستقیماً بر منات آذربایجان تأثیر بگذارد. این تهدید زمانی آغاز خواهد شد که قیمت نفت کاهش یابد. ولی کاهش قدرت خرید و ارزش منات یک فرآیند بسیار جدی است و میتواند خطراتی را به دنبال داشته باشد.
خبرگزاری «آپا»:21 آبان
- موسی قلی اف، رئیس کمیته کار و سیاست اجتماعی مجلس ملی گفت که در آذربایجان حداقل حقوق بازنشستگی به 240 منات افزایش خواهد یافت. در حال حاضر حداقل حقوق بازنشستگی 200 منات است. بنابراین افزایش 20 درصدی حداقل مستمری پیش بینی میشود
- انار رضایف به عنوان رئیس هیئت مدیره آژانس حمل و نقل زمینی آذربایجان زیر نظر وزارت توسعه دیجیتال و حمل و نقل منصوب شده است. وی تا کنون به عنوان معاون سرویس حمل و نقل دولتی منحل شده، کار میکرد. لازم به ذکر است که مدیره آژانس حمل و نقل زمینی آذربایجان بر اساس سرویس حمل و نقل دولتی و نهادهای زیر مجموعه آن طی فرمانی که در 11 اکتبر سال جاری به امضای رئیس جمهور الهام علی اف رسید، تأسیس شد
خبرگزاری «رپورت»: 20 آبان
- میکائیل جباروف وزیر اقتصاد در سخنرانی خود در اجلاس اقتصادی شورای ترک در استانبول گفت: «در حال حاضر، کار بازسازی و ساخت و ساز سریع در سرزمینهای آزاد شده ما در حال انجام است. پروژه کریدور زنگه زور که با سرعت در حال اجرا است به گسترش فرصت های تجاری، ترانزیتی و لجستیکی در منطقه کمک میکند و بخش اصلی آذربایجان را به نخجوان متصل میکند»
- سفیر آلمان در آذربایجان گفت: «شرکت های آلمانی علاقه مند به مشارکت در احیای سرزمینهای آزاد شده آذربایجان هستند. در حال حاضر شرکت های آلمانی-آذربایجانی در امر احیای مناطق آزاد شده مشارکت دارند. علاوه بر این، یک شرکت آلمانی نیز در ساخت فرودگاه فضولی و سایر کارهای ساختمانی در قره باغ مشارکت دارد.»
خبرگزاری «آذرتاج»: 20 آبان
- میکائیل جباراف وزیر اقتصاد آذربایجان گفت: «ارزش محصولات صادراتی مناطق صنعتی در 9 ماهه امسال از مرز 220 میلیون دلار گذشت. این میزان نسبت به مدت مشابه سال گذشته دو برابر است. سهم مناطق صنعتی از صادرات غیرنفتی کشور به 18 درصد و سهم کل صادرات غیرنفتی به 26 درصد رسید»
خبرگزاری «آپا»: 20 آبان
- در ژانویه تا اکتبر سال جاری، شرکت های صنعتی و کارآفرینان فردی فعال در آذربایجان به ارزش 41.9 میلیارد منات محصول تولید کردند که 5.2 درصد بیشتر از دوره مشابه در سال 2020 است. بر اساس گزارش کمیته آمار دولتی، تولید در بخش غیرنفتی و گازی طی دوره گزارش 20 درصد افزایش یافته است. بر اساس این گزارش، 63.1 درصد تولیدات صنعتی در بخش معدن، 31.3 درصد در بخش فرآوری، 4.7 درصد در تولید، توزیع و تامین برق، گاز و بخار و 0.9 درصد در بخش تامین آب، تصفیه و دفع زباله تولید شده است
خبرگزاری «آپا»: 19 آبان
- صفر مهدی یف رئیس کمیته دولتی گمرک آذربایجان در صفحه تویتر خود نوشت: «کمیته دولتی گمرک به عنوان بخشی از اقدامات برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر، عملیات دیگری را انجام داد. طی این عملیات از تلاش برای قاچاق بیش از 622 کیلوگرم هروئین در مرزهای گمرکی کشور جلوگیری شد»
خبرگزاری «رپورت»: 19 آبان
- سامر شریف اف، وزیر دارایی در جریان بررسی پیش نویس قانون «در مورد بودجه دولتی جمهوری آذربایجان برای سال 2022» در نشست کمیته پارلمانی سیاست اقتصادی، صنعت و کارآفرینی گفت: «بر اساس «راهبرد مدیریت بدهی عمومی» مصوب سال 2018 رئیس جمهور، در حال تغییر ساختار بدهی دولتی هستیم. این استراتژی کاهش تدریجی سهم بدهی دولتی خارجی از کل بدهی دولتی را پیش بینی میکند. ما به تدریج به این امر می رسیم. به همین دلیل، بدهی دولتی کاهش می یابد، در حالی که سهم بدهی دولتی داخلی افزایش می یابد
خبرگزاری «ترند»: 19 آبان
- سامر شریف اف، وزیر دارایی در جریان بررسی پیش نویس قانون «در مورد بودجه دولتی جمهوری آذربایجان برای سال 2022» در نشست کمیته پارلمانی سیاست اقتصادی، صنعت و کارآفرینی گفت: «سال آینده برای احیای مناطق آزاد شده 2.2 میلیارد منات از بودجه دولتی اختصاص می یابد. همانند سال جاری، احیای مناطق آزاد شده در سال 2022 یک اولویت اساسی باقی مانده است. مخارخ بودجه دولتی سال آینده بزرگترین مخارج بودجه در تاریخ استقلال کشورمان خواهد بود.»
ب – آخرین تحولات و همکاریهای دوجانبه با جمهوری اسلامی ایران:
کارشناسان سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای ایران به باکو سفر میکنند
خبرگزاری «آپا»: 19 آبان ماه
"محمد جواد هدایتی" مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین الملل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد: «کمیته کارشناسی سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای جمهوری اسلامی ایران به باکو سفر میکند. احتمالاً یکی دو هفته آینده کمیته کارشناسی دو کشور برای بررسی مشکلات کامیونهای ایرانی نشستی در باکو برگزار خواهند کرد».
مدیرکل دفتر ترانزیت و حمل و نقل بین الملل سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای ایران ابراز امیدواری کرد: «این نشستها نتایج خوبی برای تردد کامیونهای ایرانی از خاک آذربایجان در پی داشته باشد».
"محمد جواد هدایتی" افزود: «سفر زمینی از ایران به آذربایجان در حال حاضر امکان پذیر نیست. زیرا، طرف آذربایجانی هنوز ویزای توریستی صادر نمیکند. تردد منظم اتوبوس های مسافربری از ایران به آذربایجان غیرممکن شده است».
ج - همکاریهای اقتصادی منطقه ای و بین المللی:
دولت آذربایجان قراردادهای وام با موسسات مالی بین المللی امضا کرد
خبرگزاری «آذرتاج»: 20 آبان
دولت آذربایجان و بانک توسعه آسیایی و بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا توافق نامههای وام تحت برنامه واکنش فعال و حمایت هزینه COVID-19 امضا کرده اند. قراردادهای وام 350 میلیون دلاری که توسط بانک توسعه آسیا و بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا تحت یک مکانیسم تامین مالی مشترک توافق شده بود توسط سامر شریف اف وزیر دارایی به نمایندگی از دولت آذربایجان، کندیس مک دیگان مدیر کشور آذربایجان به نمایندگی از بانک توسعه آسیایی و سوپی تراوانینتورن به نمایندگی از بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا امضا شد. بر اساس شرایط قراردادهای قرضه، این برنامه وام 250 میلیون دلاری را بانک توسعه آسیا و وام 100 میلیون دلاری را بانک سرمایه گذاری زیرساخت آسیا برای یک دوره 10 ساله با نرخ LIBOR به اضافه 0.5 درصد ارائه خواهد کرد. هدف از این برنامه حمایت از مخارج بودجه دولت برای اقداماتی برای کاهش تأثیر منفی همه گیری ویروس کرونا و در نتیجه نوسانات شدید در بازارهای انرژی و سهام جهان بر اقتصاد و ثبات کلان اقتصادی جمهوری آذربایجان است.
رئیس جمهور ترکمنستان: ترکمنستان، آذربایجان و ترکیه در ساخت یک پل قابل اعتماد در جهت شرق به غرب پیشرو هستند
خبرگزاری «ترند»: 19 آبان
قربان قلی بردی محمداف رئیس جمهور ترکمنستان در گفتگو با تلویزیون TRT World گفت: «اجلاس سه جانبه آذربایجان-ترکمنستان-ترکیه آتی منافع بلند مدت سه کشور و ملت برادر را تامین میکند. در حال حاضر سطح روابط ترکمنستان، آذربایجان و ترکیه و رهبران آنها امکان توسعه و بهبود موثر همکاریهای سه جانبه در زمینههای سیاسی، اقتصادی، تجاری و بشردوستانه را فراهم میکند. هر سه کشور برای حفظ و تقویت صلح، ثبات و امنیت با یکدیگر همکاری میکنند و اصول مشارکت سازنده و درک متقابل را در مسائل منطقه ای ترویج میکند. رویکردهای این سه کشور تأثیر مثبتی بر توسعه آسیای مرکزی، مناطق خزر و دریای سیاه دارد. این امر باعث میشود که این مناطق به پایه ای برای ثبات بلندمدت تبدیل شوند. روابط تجاری و اقتصادی دائماً بر مبنای سود متقابل و برابر توسعه می یابد. مطمئن هستم که ترکمنستان، آذربایجان و ترکیه در ساخت یک پل حمل و نقل و انرژی قابل اعتماد در جهت شرق به غرب، موقعیت پیشرو و فعالی دارند. امیدوارم نشست روسای جمهور سه کشور که بنا به دلایلی به تعویق افتاده است، به زودی برگزار شود.»
خبرگزاری «آذرتاج»: 18 آبان
- در اتاق بازرگانی و صنعت ابوظبی، ارخان ممدوف رئیس هیئت مدیره آژانس توسعه مشاغل کوچک و متوسط آذربایجان با محمد هلال المحیری، مدیرکل این اتاق و سناد المقبالی رئیس انجمن کارآفرینان امارات متحده عربی دیدار کرد. طرفین در خصوص فرصت های همکاری، ارتقای روابط بین شرکت های کوچک و متوسط دو کشور و اجرای طرح های مشترک، سازماندهی ماموریت های تجاری متقابل تبادل نظر کردند
***
تهیه کننده:
بخش اقتصادی سفارت جمهوری اسلامی ایران – باکو
21 آبان ماه 1400